Lisselstugans
Grönsaker

Andelsjordbruk

martin med betor

Ett andelsjordbruk fungerar som en prenumeration på gårdsprodukter under en viss säsong. Det är ett utmärkt sätt för bönder och konsumenter att stötta varandra och tillsammans jobba för en lokal, miljövänlig och rättvis matproduktion.

I vårt andelsjordbruk förbinder vi oss till att leverera färska, näringsrika och lokala produkter till våra prenumeranter. Vår produktion är transparent för våra kunder och vi tar gärna emot frågor och återkoppling. I kassen får man recepttips och nyhetsbrev och efter varje år ger vi våra prenumeranter en chans att påverka nästa års utbud och produktion genom en utvärdering.

I gengäld förbinder våra prenumeranter sig till att betala ett fast pris för våra grönsakskassar vars innehåll varierar efter säsong och väderförhållandena. Genom att betala en del av summan i förväg hjälper våra prenumeranter oss att jämna ut våra inkomster under året vilket ger oss en trygghet och stabilitet i vårt liv på gården.

Hur gör man?

Det är enkelt. Läs igenom informationen nedan för att lära dig om utbudet i grönsakskassarna, våra produkter från våra samarbetspartner, hur leveranserna fungerar samt våra priser. Sedan anmäler man sig genom att skicka ett mejl till lisselstugans@gmail.com med följande information:

  1. Förnamn och efternamn
  2. Om du vill lägga till bär, potatis, ägg eller köttlåda (grönsakskassen är grunden)
  3. Hur du vill få din leverans (hämta på gården, hemleverans eller företagsleverans)
  4. Leveransadress (och ev portkod)
  5. Faktureringsadress (alltså din hemadress om vi inte levererar till ditt hem)
  6. Telefonnummer
  7. Semesterveckor

Anmäl dig senast 15 april för att få den lägre avgiften för grönsakskassen.

Utbud i kassarna

grönsakskasse

I vårt andelsjordbruk erbjuder vi både våra egna grönsaker samt produkter från andra lokala gårdar som vi har samarbete med. Allt förutom nötkött kommer veckovis och det finns möjlighet till hemleverans.

Grönsaksprenumerationen är grunden i vårt andelsjordbruk. Varje vecka under leveranssäsongen får våra prenumeranter en grönsakskasse med 5 -7 olika grönsaker (lite färre i början och lite mer i mitten av säsongen). En vanlig kasse kan t.ex. innehålla 1 morotsbunt, 1 lökbunt, 2 broccolihuvuden, 1 sallat, 1 påse hericots verts och 2 fänkål. Alla grönsaker är Krav-certifierade.

Bärprenumeration: 1 ask jordgubbar (500 g) och 1 ask hallon (250 g) varje vecka så länge bärsäsongen varar (ca 4-5 veckor i år). Bären kommer från Ingemar Brandts i Västerby och är konventionellt odlade.

Äggprenumeration: 12 ägg varje vecka från Catharinas Sprätthönseri i St. Skedvi. Krav-certifierade.

Potatisprenumeration: 2 kg potatis varje vecka från Klockars Potatis i Västansjö (tidigare en del av Västansjö Bär och Potatis). Vi försöker variera sorter samt fasthet/mjölighet. Krav-certifierade.

Köttlåda (nöt): Om intresse finns kan vi även ordna köttlådor från Gustafs Ekomjölk (våra grannar här i Österby). Lådan innehåller ca 50% köttfärs och resten blandade detaljer. En ”vanlig” låda är 30 kg men det finns möjlighet att beställa mindre lådor också. Kan hämtas som mest 1 gång i månaden.

Leveranssäsong och semesterpaus

Tidigare år har vi levererat i 15 veckor mellan vecka 28 – 42. Men i år ska vi prova att leverera i 20 veckor! Det blir alltså leverans mellan vecka 28 – 47.

Det kan innebära att vi köper in vissa grejer till de allra sista kassarna beroende på hur hösten blir. I så fall köper vi in Krav-certifierade grönsaker från andra lokala producenter.

Som vanligt kan man pausa sin prenumeration i två veckor för semesterpaus. Då drar vi av kostnaden för dessa två leveranser från fakturan. Tyvärr kan vi inte erbjuda längre semesterpaus än så pga lönsamhetsskäl men många av våra prenumeranter löser detta genom att dela sin prenumeration med en vän eller släkting när de är borta längre än två veckor.

Leveranssätt

Det finns tre olika sätt att få sin leverans.

Hämtning på gården

packrum

Man kan hämta sin kasse varje vecka på fredagar i vår gårdsbutik (öppet kl 14 – 18). De som hämtar i gårdsbutiken får även 20% rabatt på övriga grönsaker i butiken (bra om man verkligen ville ha just blomkål den veckan men fick broccoli i kassen).

Hemleverans

I dagsläget erbjuder vi hemleverans till Falun, Borlänge, Hedemora, Säter och Gustafs. Fråga gärna om du vill veta om vi kan leverera till andra orter. För hemleverans tar vi en utkörningsavgift på 40 kr som täcker diesel- och personalkostnader.

Företagsleverans

I dagsläget levererar vi även till ABB i Ludvika och CGI i Borlänge. Om du och minst 5 av dina jobbkompisar vill gå med i vårt andelsjordbruk kan vi lägga till ditt företag som leveranspunkt. Om företaget finns i Borlänge, Falun eller Säter (eller däremellan) behöver ni inte betala utkörningsavgift.

Pris och betalning

Grönsaksprenumeration: 3800 kr för 20 leveranser (i snitt 190 kr/leverans) vid anmälan innan 15 april. Därefter 4300 kr (i snitt 215 kr/leverans).

Bärprenumeration: 70 kr/leverans

Äggprenumeration: 35 kr/leverans

Potatisprenumeration: 30 kr/leverans

Köttlåda: 185 kr/kg för mängder under 20 kg. 175 kr/kg för mängder över 20 kg.

Hemleverans: 40 kr/leverans

Det totala priset för hela säsongen delas upp på två fakturor. Den första kommer 1 juli innan säsongsstart och den andra kommer troligtvis vecka 48, efter säsongsslut.


Lisselstugans Grönsaker

Kvarnfors gård 7

783 95 Gustafs