Lisselstugans
Grönsaker

Andelsjordbruk

traktor på fältet

Förr i tiden samlades hela byn under skördesäsongen för att hjälpas åt. Tillsammans försäkrade man årets matförsörjning och samtidigt stötte man sin bygd och varandra genom att jobba och fira skörden tillsammans. Dagens samhälle ser annorlunda ut—det som en gång var ett bondesamhälle till 99% inkluderar nu många nya yrken och alla krävs för att samhället ska fungera: läkare, revisorer, elektriker, butiksbiträden, kockar, ingenjörer, journalister och många fler. Men bara för att man inte längre står för sin matförsörjning själv betyder inte att man behöver tappa koppling till jorden, naturen och maten.

Andelsjordbruk kan liknas till hur man för i tiden hjälptes åt att försäkra sin matförsörjning. I ett andelsjordbruk går du med som medlem i gården och får en ”andel” av skörden genom en säsongsprenumeration på gårdens produkter. I gengäld betalar du ett fast pris under odlingssäsongen och därmed stöttar din bonde med en stabil och pålitlig inkomst.

Hur fungerar det?

Du anmäler dig som medlem i vår gård genom att skicka ett mejl till lisselstugans@gmail.com med ditt namn, adress och telefonnummer eller alternativt ett sms till Finley 072 834 71 68. Du får då en grönsakskasse med 5-7 olika säsongsgrönsaker tillsammans med gårdsrecept och nyhetsbrev hemkörd till dig varje vecka mellan vecka 28 – 42. I slutet av varje månad betalar du ett fast pris för dina grönsaker, precis som vilket abonnemang som helst.

Vad kostar det?

Prenumerationen kostar 215 kr/leverans, eller 190 kr/leverans om man anmäler sig innan 1 maj.

Om du önskar hemleverans så lägger vi till 40 kr/leverans.

Vad innehåller en grönsakskasse?

vecka 35
Leveransen frånvecka 35 förra säsongen: spenat, lök, svartkål, fänkål, körsbärstomater, hericots verts och morötter

Vi hävdar att det allra bästa och godaste sättet att äta sin mat är genom att följa naturens egen takt. Det betyder att dina grönsakskassar innehåller sådana grönsaker som är mogna just den veckan, och som har skördats tidigast kvällen innan. Dessa grönsaker smakar bättre och är näringsrikare än sådana som du köper i affären och vi lovar att du kommer att upptäcka en kärlek till grönsaker som du inte visste var möjligt innan.

Varje kasse innehåller 5-7 olika grönsaker (kan vara allt från lök, sallat, tomater, broccoli till vitkål, sockermajs och bondbönor) och ska räcka till en liten familj eller ett par som äter gott om grönsaker.

I varje grönsakskasse får man även ett nyhetsbrev samt två enkla gårdsrecept som innehåller en eller flera av grönsakerna som du har fått just den veckan. Dessa recept är huvudsakligen sådana som vi själva använder i vår vardag, där fokuset ligger på enkla maträtter som går snabbt att tillaga (man hinner inte med 27 olika ingredienser när man ska ut och plantera broccoli!) och där råvarorna står i centrum.

Några exempel på våra kommande recept är: broccolipaj med fetaost, marinerad pastasallat med säsongsgrönsaker, gryta på högrev och rotfrukter, chokladkaka med rödbeta (jag skojar inte, det är gott!), kålrabbigratäng, tomatbruschetta, morotsbröd och sojarostad broccoli.

Leverans

Du kan hämta dina grönsaker själv på gården på torsdagar mellan 16.30 – 17.30 eller så kan vi köra hem dem till dig.

För hemkörning tar vi ut en avgift på 40 kr/leverans. Leverans sker på torsdagar mellan 13.00 – 16.00 beroende på den lokala trafiken och grönsakskassen lämnas på ett lämpligt ställe hos dig (t.ex. på ett skuggigt ställe på bron). Sådana grönsaker som är sköra (t.ex. bladgrönsaker) lägger vi i plastpåse för att de ska hålla bättre. Vi har även möjlighet att leverera till arbetsplatsen om det fungerar bättre.

Leveranser under semestern

Semestern är viktigt för att hälsan och samhället ska fungera. Samtidigt är det ett faktum att man i Dalarna har ett litet skördefönster på ca 3 månader och att semestern delvis krockar med det. Därför erbjuder vi möjligheten för våra medlemmar att pausa sin prenumeration under 2 veckor/år utan kostnad (utöver det får man betala det vanliga priset per vecka). Vi ber våra medlemmar att meddela oss så fort som möjligt om vilka veckor de vill pausa. Alternativt kan man kanske hitta en kompis som vill ”hyra” prenumerationen medans man är borta?

Aktiviteter och möjligheter att vara på gården

Vi vill gärna göra det möjligt för våra medlemmar att vara med i odlingen i den mån intresse finns. I år kommer vi att hålla två öppengårdsdagar där våra medlemmar samt andra intresserade får vara med i odlingen. Detta är fortfarande under planeringen men det handlar troligtvis om en dag i juni då man får hjälpa till med ogräsrensningen och en dag i augusti eller september då man får vara med och skörda. Under dessa dagar berättar vi även lite om hållbarhet och bjuder på fika som våra medlemmar får njuta av till självkostnadspris.

Tillsammans delar vi på naturens risker och belöningar

Genom att gå med i vårt andelsjordbruk bidrar du till att

bondens2018


Lisselstugans Grönsaker

Kvarnfors gård 7

783 95 Gustafs