Lisselstugans
Grönsaker

Gården

morotsskörd

Lisselstugans Grönsaker ligger i Österby, i Gustafs socken. Vi odlar 25 – 30 olika KRAV-certifierade grönsaker (plus gröngödsling) på 1 ha friland samt i en tunnel på 140 kvm.

Gustafs socken. Vi odlar 25 – 30 olika KRAV-certifierade grönsaker (plus gröngödsling) på 1 ha friland samt i en tunnel på 140 kvm.

Utöver arbetet med själva grönsakerna har vi ett mycket starkt hållbarhetstänk där jorden och dess bördighet och hälsa är mycket viktiga.

Därför inkluderar vi gröngödslingsgrödor i växtföljden: grödor som vi inte säljer utan bara odlar för jordens skull. Detta innebär en extra kostnad för oss men bidrar till en långsiktigt hållbar odling som vi kan jobba med många år framöver.

Vi har även ett samarbete med våra grannar på Gustafs Ekomjölk AB, där vi använder oss av gårdens gödsel och växlar våra grönsaker med flerårig vall som blir till foder för gårdens mjölkkor. På det sättet får vi ett kretslopp i odlingen där både växter och djur bidrar till varandras välbefinnande.

Bönderna

x

Finley växte upp i Oregon i USA, där päron-, körsbär- och vinodlingar tillsammans med skyhöga sovande vulkaner skapar ett alldeles unikt landskap. Hon flyttade till Sverige för 8 år sedan och blev direkt kär i den svenska naturen och särskilt den alldeles säregna naturen i Dalarna. Tidigare har hon jobbat och praktiserat på andra gårdar runt om i Sverige och Tyskland samt gått lantbruksskola här i Sverige.

Martin skördar broccoli

Martin, som är med på gården på sin ”fritid”, är Vikabo från början och förutom sitt hårda arbete på gården jobbar han som systemutvecklare. Tidigare i livet har han byggt egna cyklar och cyklat från Freiburg i Tyskland till Falun och det händer då och då att han kommer hem med en och annan cykel som ska bli till ett nytt redskap på gården.

Det är vi, tillsammans med vår son Frejvid, som är Lisselstugans Grönsaker och tillsammans delar vi på allt som är härligt och jobbigt i odlingen!


Lisselstugans Grönsaker

Kvarnfors gård 7

783 95 Gustafs