Ett andelsjordbruk liknar en prenumeration på lokalt producerade produkter men det finns några viktiga skillnader. I ett andelsjordbruk;
kommer huvudprodukterna direkt från gården. Detta innebär att det inte finns några mellanhänder som tar ut en (ofta mycket stor) del av priset.
äter man säsongsenligt utifrån vad gården kan producera med hänsyn till klimat och rådande väder. En kall juli kan betyda mer kål än rotfrukter och en varm, torr juli kan betyda mer squash, bönor och ärtor.
betalar man ett fast pris för hela säsongen, vilket innebär att man betalar för bondens arbete snarare än ett kilopris bestämt av handeln (vilket oftast gynnar importerade produkter).
betalar man helt eller delvis i förväg, vilket innebär att bonden får en jämnare och tryggare inkomst.
Fördelarna med andelsjordbruk är många! Bland annat:
Makt över maten: du vet precis var, hur och av vilka din mat produceras och du har möjlighet att påverka detta genom våra årliga utvärderingar.
Koppling till maten: Vi odlar dina grönsaker för dig! Det finns inget sätt att få en bättre koppling till maten och dina bönder.
Hållbarhet och miljö: tillsammans minskar vi transporterna, skonar miljön genom ekologiska odlingsmetoder och bidrar till ett snällare jordbruk som kännetecknas av mångfald, lokalt engagemang och transparens.
Smidigt: Hemleverans, företagsleverans eller hämta på gården. Du bestämmer själv.
Nyttigt: Du får färska grönsaker som oftast skördats kvällen innan. Det innebär att näringsvärdet och smaken är mycket bättre än grönsakerna du köper i matbutiken. Du kommer att märka skillnaden!
Social hållbarhet: du vet att de som odlar och levererar din mat har schyssta arbetsvillkor och kan försörja sig på sitt hårda arbete.