Lisselstugans Grönsaker

Villkor

Våra prenumerationer

Grunden är grönsakskassen, antingen standardkassen som innehåller 6-8 grönsaker eller lilla kassen som alltid innehåller 5 grönsaker. Vi odlar ca 20 olika grödor (se här) och uppemot 40+ olika sorter. Det innebär att du kommer att få en mångfald av olika grönsaker i dina kassar allt efter säsong och tillgång ute på fältet.

grönsakskasse
Standardkasse från september 2020

Man kan lägga till prenumerationen Bondens skafferi. Här får man tillgång till potatis (2 kg för 32 kr), ägg (12 st för 40 kr), kaffe (250 g för 90 kr) och råhonung (350 g för 90 kr) som man kan förbeställa fram tills fredagen veckan innan leverans efter önskemål (länk till beställningarna skickas ut till prenumeranterna senare i vår). Säsongssumman kan alltså fördelas hur man vill över säsongen.

liten grönsakskasse
Exempel på hur Lilla Kassen kan se ut i augusti

Priser och fakturering

Kostnaden för din prenumeration delas upp på två fakturor. Den första kommer 1 juli och den andra efter säsongens slut (förhoppningsvis sista veckan i oktober, men ibland kan det dröja in i november). Halva prenumerationen betalas alltså i förväg. Eventuella nödvändiga justeringar till summan görs på sista fakturan.

Leverans

Hemleverans

Hemleverans är möjligt till Gustafs (kostnadsfritt), St. Skedvi, Säter, Falun och Borlänge. Du behöver inte vara hemma, utan vi lämnar kassen vid framdörren (eller annat lämpligt ställe enligt överenskommelse).

Gemensam utlämningsplats

Du som bor i Falun eller Borlänge kan hämta dina grönsaker på en gemensam utlämningsplats, vilket är i praktiken ett förråd hos ett lokalt företag eller prenumerant. Man slipper leveransavgift och har 1 dygn på sig att hämta sina produkter. Vi meddelar våra medlemmar om var dessa platser kommer att vara längre fram men vi försöker hitta någonstans centralt.

Hämta på gården

Alla som vill får gärna hämta på gården på fredagar mellan 13 – 17. Det är kostnadsfritt och man får även 15% rabatt på övriga grönsaker i gårdsbutiken.

Företagsleverans

Tidigare har vi erbjudit företagsleverans men covid-19 har gjort att vi behövt tänka om. Vi hänvisar våra prenumeranter i år till hemleverans eller de gemensamma utlämningsplatserna.

Säsong

Målet 2021 är att leverera i 16 veckor från vecka 29 – 44. Första och sista leveransen är något väderberoende och det kan vara så att den leveransen skippas. Detta meddelar vi våra prenumeranter om i förväg och det dras från fakturan.

Semesterpaus

Man kan pausa sin prenumeration i totalt 4 veckor: 2 av dessa veckor får ni pausa kostnadsfritt (alltså drar vi av 2 veckor från din prenumeration) och de ytterligare 2 veckorna kan du avstå leverans och dina grönsaker doneras till Ria Stugan eller Kvinnojouren i Borlänge. Vi kan tyvärr inte erbjuda hela 4 veckor kostnadsfritt av ekonomiska skäl (säsongen är helt enkelt för kort), däremot är det ett fint tillfälle för dig att skänka nyttig och lokal mat till andra som behöver den.

Preliminärt säger vi att semester ska meddelas senast 15 juni. Under våren kommer vi att hålla lite koll på corona-läget. Om det känns helt omöjligt för folk att kunna bestämma sin semester så pass tidigt kommer vi att försöka hitta en lösning.

Vid leveransproblem

Ibland sker misstag och något kan missas. Får du en felaktig, eller utebliven leverans måste du meddela oss så fort som möjligt för att vi ska kunna kompensera dig.

Kommunikation och deltagande

I vårt andelsjordbruk finns det inget krav på deltagande för våra prenumeranter. Däremot håller vi lite utkik på rekommendationerna eftersom vi hoppas kunna få till en besöksdag under säsongen när folk kan komma ut till gården och se odlingarna och kanske få lite jord på fingrarna.

Kommunikationen mellan oss bönder och våra prenumeranter sker till största delen via mejl (mest för att det brukar vara svårt att svara i telefon mer leriga fingrar) och därför är det viktigt att våra prenumeranter kollar att de får gruppmejlen och hör av sig direkt om de inte hört något från oss. Det går så klart jättebra att ringa också, men särskilt om du vill ändra något i din prenumeration är det bäst att skicka mejl.

Att dela på risker

En av tankarna med andelsjordbruk är att vi delar på riskerna med odlingen. Vanligtvis innebär detta att innehållet i kassarna kan variera från säsong till säsong eller under en och samma säsong. Olika år gynnar olika grödor helt enkelt.

Ibland uppstår dock situationer av lite större karaktär (borde vara 2020s motto). Om en leverans skulle utebli pga större kriser (tex allvarlig sjukdom, svår torka som under 2018, dödsfall etc) och leveranser behöver ställas in kommer varje medlem själv får välja om de ändå vill betala för den leveransen. Det blir alltså en donation från dig till din bonde i en kristid, men inte ett krav. Leveranser som uteblir pga brister i vår planering eller liknande faktureras inte. Det är vi, dina bönder, som tar vår roll som dina grönsaksodlare på största allvar, som bestämmer vad som har skett.


Lisselstugans Grönsaker

Kvarnfors gård 7

781 62 Gustafs